Kategorier
Golv

Förnya ditt hem i Stockholm med golvslipning

De som har valt trägolv behöver inte oroa sig för att golven ska bli slitna eller fula. I Stockholm går det snabbt att fräscha upp dem med golvslipning.

Sveriges landyta är 410 000 kvadratmeter och 68 procent av ytan täcks av skog. Resten av landytan består till 7 procent av jordbruksmark, 22 procent av öppna myrar och öppna ytor. Endast 3 procent av Sveriges totala yta består av bebyggda eller anlagda marker. I skogen dominerar granen som det mest avverkade träslaget med 55 procent, tätt följt av tallen som utgör 33 procent av den avverkade volymen. Resterande avverkad volym utgörs av lövträd.

Det svenska skogsbruket regleras av Skogsvårdslagen som ställer krav på att alla skogsägare sköter sin skog för att säkra återväxten. Under 1800-talet höll den svenska skogen på att försvinna eftersom den avverkats på fel sätt. Skogsnäringen är en viktig del i svensk basindustri och export. Trä kan användas till allt från möbler, papper och båtmaster till golv, byggnadsvirke och plywood. Ur tall kan man dessutom utvinna tjära, tallolja, terpentin, fenol och harts.

Regelbunden golvslipning är ett sätt att vårda träet

Studier visar att människan mår bra av att omge sig med trä. De flesta vet hur avkopplande en skogspromenad kan vara. Trä har också en rogivande effekt när det används som byggmaterial och har stora miljöfördelar jämfört med andra byggmaterial. Trä utvinns med en relativt liten energiinsats ur en förnybar resurs. Under sin tillväxt binder dessutom skogen koldioxid genom fotosyntesen.

Eftersom trä är ett billigt och lättarbetat material passar det utmärkt till både väggar och golv när man bygger bostäder. Massiva trägolv har en lång livslängd vilket är bra både för miljö och plånbok. Golven kräver en viss skötsel men med regelbunden golvslipning blir de bara vackrare med åren. De vanligaste träslagen är gran och tall men man använder också de mer exklusiva träslagen ask och ek.

Ett massivt trägolv kan förnyas om och om igen med golvslipning

Vilken typ av trägolv man väljer är beroende på vilken ådring och färg man vill ha men också på vilket pris man vill betala. Gran är det vanligaste träslaget för golv i Sverige. Golvet blir slitstarkt och går att behandla på olika sätt. De lite hårdare träslagen furu, ek och ask är också populära. För att sätta sin personliga prägel på ett trägolv kan man i samband med golvslipningen välja olika typer av ytbehandling.

Det finns flera typer av trägolv. Vilket golv man väljer beror på var och hur det kommer att belastas och på hur mycket man vill investera i ett golv. Många väljer ett massivt trägolv eller ett lite mer exklusivt parkettgolv eftersom det har så lång livslängd. Men i vissa sammanhang kan ett lamellgolv vara den bästa lösningen.

Golvslipning är en renoveringstjänst som berättigar till rot-avdrag

Ett massivt parkett- eller trägolv kan i princip slipas hur många gånger som helst medan ett lamellgolv med en slityta på fyra millimeter kan slipas upp till fyra gånger. I samband med att man slipar kan man ändra färg eller utseende på golvet. En fackman vet vilken behandling som passar bäst. Olika träslag kräver olika typer av ytbehandling. Man kan exempelvis välja att lacka ekgolv, vitsåpa furugolv eller hårdvaxa parkettgolv.

När man bestämt sig för att slipa golv i Stockholm är det bra att vända sig till ett företag som gör hembesök. De kan genast se vilka åtgärder som passar golvet och de kan också avgöra om ett lamellgolv går att slipa om. Skulle det finnas skador i golvet kan man få hjälp att laga eller reparera dessa. Eftersom golvslipning räknas som en renoveringstjänst så är privatpersoner berättigade till rot-avdrag för arbetet.