Kategorier
Takläggare

Takplåt för hållbara och prisvärda tak

Med takplåt går det att få mycket starka och hållbara tak som står för ett perfekt skydd och som dessutom går att få i en mängd olika utformningar och färger.

För att ett hus ska må bra och hålla sig friskt krävs det att taket är starkt och håller tätt. Det innebär att det måste vara en takläggning som följer alla regler och att takbeklädnaden ska kunna hålla väta och vind ute. Samtidigt ska taket stå för en god ventilation och även vara ett gott skydd mot skadedjur.

Inom området takbeklädnad finns det tak som är mer eller mindre vanliga. Till de mer ovanliga går det att hitta vasstak, halmtak eller tak gjorda av sedum. Medan de mer vanliga taken består av papp, takpannor eller takplåt.

För de som väljer takplåt innebär det att taket kommer att vara betydligt mycket lättare än vad belastningen blir med takpannor. Och i jämförelse med papptak kommer ett plåttak hålla längre och ha en betydligt större tålighet mot allt som ett tak behöver utstå.

Val av takplåt

Vid en sökning på takplåt går det att se hur många olika utformningar och färger det går att hitta. Från veckad takplåt till takplåt som ser ut som tegelpannor. Takplåt som är helt slät och allt som går att hitta på mellan himmel och jord med plåt. Det viktiga är att plåten passar till husets stil och färger.

Hur är det då med olika färger på takplåt? Det finns vanligare färger som svart, mörkgrått eller ljusare grått. Men det går även att hitta tak som är gröna, terrakotta och alla möjliga och omöjliga färger inom hela regnbågens spektrum. Det innebär att det går att hitta tak som kommer i färger som passar för alla hus och alla möjliga fasadfärger.

När det gäller priser på takplåt så skiljer de sig ganska mycket åt mellan olika tillverkare, färger och utformningar. Men generellt sett brukar takplåt bli billigare än de mer ovanliga taken. Även takpannor kan uppbringa en högre kostnad än takplåt. Kanske är det därför som ägare av mer moderna hus väljer att lägga takplåt på sina fastigheter.